Impozitul pe profit in Bulgaria


Bulgaria are unul din cele mai mici impozite din Uniunea Europeana pentru profitul companiilor. Impozitul pe profit in Bulgaria este de 10% iar impozitul pe dividende este de 5 procente. In Bulgaria societatile nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale. Societatile au obligatia sa depuna o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator. In acelasi termen societatile trebuie sa plateasca si impozitul pe profit anual.

Inregistrarea firmei ca platitor de TVA

Inregistrarea unei firme ca platitor de TVA se desfasoara in Agentia Nationala de Venituri.

Inregistrarea unei firme ca platitor de TVA dureaza pana 14 zile.
Codul atribuit pentru inregistrarea in scopuri de TVA are prefixul BG.

In Bulgaria cota TVA este de 20%. O cota redusa de 7 la suta se aplica pentru turism. Livrarile intracomunitare si exporturile sunt scutite de la plata impozitului.

 

TVA in Bulgaria

Nivelul TVA
Cota generala 20%
Cota in turism 7%
Cota la export 0%
  ­­­
Recuperare TVA
Legea bulgara OBLIGA firmele sa recupereze TVA in maxim 45 de zile.
  ­­­
Plafon de scutire de TVA
Inregistrarea ca platitor de TVA este obligatorie numai atunci cand cifra de afaceri depaseste 50.000 LEV (aproximativ 25.000 EUR) in ultimele 12 luni (totalul ultimelor 12 luni consecutive).Dupa inregistrarea ca platitor de TVA, se poate reveni la incadrarea de "neplatitor", numai daca cifra de afaceri este mai mica de 50.000 LEV in ultimele 18 luni.
  ­­­
Codul TVA
Codul TVA este numarul de inregistrare al firmei la care se adauga prefixul BG.
  ­­­
Inregistrare ca platitor de TVA
Pentru simplificarea procedurilor de constituire a firmei, la inregistrare, firma se va declara nepatitoare de TVA.
Cand cifra de afaceri a firmei va depasi 50.000 LEV / 12 luni, firma va fi inregistrata automat (de catre fisc) ca platitoare de TVA iar proprietarii firmei vor face documentatia necesara.Documentatia si procedurile de inregistrarea ca platitor de TVA sunt un serviciu distinct si se taxeaza separat.
200 EUR