Capitalul social in Bulgaria – Informatii utile

Daca ai luat decizia de a infiinta o firma in Bulgaria, fiind atras de taxele mai mici si de birocratia ceva mai aerisita, este bine sa te informezi in legatura cu fiecare detaliu al activitatii tale pe teritoriul tarii de la sud de Dunare. Unul dintre detaliile importante pe care trebuei sa le cunosti este cel legat de capitalul social.

Capitalul social in Bulgaria este, la fel ca si in Romania, gajul general al creditorilor, din punct de vedere juridic si activul patrimonial al societatii, din punct de vedere contabil.

Care sunt cele mai importante informatii legate de capitalul social in Bulgaria?

  1. Plafonul minim este de doar 2 leva. Mai exact, pentru a infiinta o firma trebuie sa subscrii doar echivalentul unui euro pe post de capital social. In Romania, aceasta suma este de minim 200 de lei.
  2. Capitalul social este stabilit in actul constitutiv si se declara la Registrul Comertului.
  3. Se poate depune si un capital social mai mare, insa depunerea se face doar partial.
  4. Aportul de capital social se face intr-un cont special in Leva, deschis la orice banca din Bulgaria. Pentru depunerea capitalului este nevoie ca la banca sa se prezinte Contractul de societate si Hotararea Adunarii Generale a asociatilor.
  5. Capitalul social poate sa fie retras imediat dupa ce este depus de catre administrator, cu scopul de a fi cheltuit pentru activitatea firmei.

Capital social mai mare sau imprumut de la asociati?

Evident, 1 euro reprezinta o suma insuficienta pentru inceperea unei activitati financiare, indiferent ce activitate este aceasta. Tocmai de aceea, pentru a putea avea activitate firma trebuie sa se bazeze pe un capital social mai mare sau pe imprumuturi de la asociati.

Cel mai bine este ca firma sa aiba un capital social suficient, in asa fel incat sa nu aiba nevoie de imprumuturi. Pentru majorarea capitalului, este necesar un nou Statut si o noua Aga care sa precizeze suma cu care se face majorarea.

Daca se opteaza, totusi, pentru un imprumut, asociatii trebuie sa faca un contract de creditare cu firma. Contractul trebuie sa aiba o perioada determinata de timp iar creditarea este bine sa se faca prin banca, chiar daca sunt acceptate plati in numerar de pana la 10 000 de leva. Transferurile prin banca sunt mult mai transparente, insa.

Este important faptul ca un contract de creditare intre asociati si firma trebuie sa se faca in limba bulgara, asadar, va fi nevoie de un traducator autorizat pentru acest demers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *